ØKOLOGISKE PARANØDDER – 1 KG
Max 179,95 DKK/Kg

ØKOLOGISKE PARANØDDER – 1 KG

Store og smagfulde økologiske paranødder med masser af sprødhed. Perfekt til salater og snacks

Indhold: 100 % økologiske paranødder

Oprindelsesland: Bolivia              Bedst før: februar 2021

Antal Pris stk Rabat

179,95 DKK

RELATEREDE OPSKRIFTER

BESKRIVELSE & INDHOLD

100% NATURLIGE PARANØDDER FRA AMAZONAS

OPRINDELSE:

For mange hundrede år siden blev et enkelt lille frø efterladt på Amazonas’ tropiske og grønne skovbund. Kort efter begyndte frøet at spire og voksede sig større og større, og inden længe var et lille træ født. Regnskoven gav det lille træ næring til at vokse, og en dag ragede træet op over alle de andre træer i regnskoven. Det lille frø kom nemlig fra et Bertholletia Excelsa-træ, som er en af de største træer i Amazonas regnskov, med en højde på 50 meter og en diameter på 1-2 meter. Disse træer lever over 500 år, men nogle kan endda blive helt op til omkring 1.000 år! Selvom den lokale befolkning har spist delikatessen igennem 11.000 år, blev paranødden først introduceret til resten af verden, da den spanske conquistador, Juan Álvarez Maldonado, i 1596 bragte den til Europa. En lille del af de høstede økologisk paranødder finder vej til Danmark, hvor de blandt andet kan købes hos os i Nøddebazaren. Alle vores økologiske paranødder stammer fra Bolivia.

HØST:

Træet er kendetegnet ved at have en grålig, glat bark og 20-35 cm lange blade. I den storslåede krone vokser der små grønlige og hvide blomster med kokosnød-lignende frugter. Efter cirka 14 måneder er frugten modnet, og indvendigt befinder der sig mellem 8-24 nødder, fornemt anbragt som bådene i en appelsin. Disse nødder er også bedre kendt som paranødder. Når frugten er moden, vejer den cirka 2,5 kg, og falder til jorden med et bemærkelsesværdigt bump. På grund af frugtens størrelse og vægt, udgør de en seriøs risiko for mennesker og biler i nærheden af træerne. Man skal derfor ikke stå i vejen, når det begynder at regne med frugterne. Der bliver i dag høstet cirka 95.000 tons økologiske paranødder om året. 

VIDSTE DU, AT..?

 • Paranødder slet ikke er en nød? Det er nærmere et spiseligt frø.
 • Paranødder er én ud af 8-24 tætpakkede frø, der alle sammen findes i en kokoslignende frugt?
 • Paranøddens kokoslignende frugt kan veje op til 2,5 kg?
 • At ét paranøddetræ alene kan producere op til 113 kg nødder?
 • Paranødder snildt kan dræbe et menneske, hvis det rammes i hovedet af denne tunge frugt fra dets enorme højder? Derfor ventes der ofte med at høste af paranøddetræerne, indtil størstedelen af frugterne er faldet til jorden og gerne på dage uden vind!
 • Paranødden har en minimal indvirkning på miljøet, fordi paranødder høstes udelukkende fra vilde træet af lokalbefolkninger? Dette skyldes, at det ikke er muligt at domesticere paranødden, skal træerne findes frit voksende midt i Amazonas jungle. For at bevare træerne og skabe en vedvarende produktion af paranødder er træerne blevet fredede og nedfældning er strengt forbudt. For ikke at skade træerne og regnskovens omgivelser, foregår høsten af paranødderne derfor nænsomt. Indsamlerne bliver kaldt ”castañeros”, og de høster paranødderne fra de nedfaldne frugter på skovbunden omkring træerne. Paranødderne er derfor også helt igennem økologiske.
 • Paranødden fra dets oprindelige lokation, Bolivia, kaldes for ‘almendras’, der betyder mandler?
 • Paranødden i Brasilien kaldes for ‘astanhas-do-Pará’, der betyder ‘kastanjer fra Pará’?
 • Paranøddetræet kan leve i op til 500 år? Nogle forskere mener endda at have vurderet nogle til at have levet i 1000 år!
 • Paranøddens olie anvendes i flere skønhedsprodukter grundet dets næringsrige olie?
 • At paranøddens skal er så hård og robust at kun ét dyr kan åbne skallen selv? Dette dyr er den såkaldte agouti, der er en stor gnaver med skarpe, mejslignende tænder, der gnaver gennem kapslen, spiser nogle af nødderne og begraver andre til senere. Mange af disse nødder glemmes og ligger sovende i jorden i årevis og venter på, at de igen kan spire og vokse til nye nøddetræer.

BRUG:

Vores økologiske paranødder kan med sin cremede og fede konsistens benyttes i bagværk, salater og som en grundsten i din yndlingsmüesli. Nødden er dog også en udmærket snack i sig selv, eller de kan spises sammen med mørk chokolade.

EMBALLAGE & OPBEVARING:

Hos Nøddebazaren har vi indpakket vores økologiske paranødder i 100 % bionedbrydelig emballage for at støtte op om en bæredygtig og ansvarlig produktion. For at bibeholde den gode og friske smag i paranødder længst muligt, anbefaler vi at opbevare dem køligt i en lufttæt beholder efter åbning.

Næringsindhold pr 100g
Energi 2847kJ/680kcal
Fedt 65g
heraf mættede 15,2g
Kulhydrat 13,8g
heraf sukkerarter 1g
Kostfibre 5g
Protein 15g
Salt 0g