×
Lækkerier i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din næste ordre. Vores nyhedsbreve består af gode historier, opskrifter og tilbud.


IKKE PÅ LAGER

Kvalitet: W320

Indhold: Økologiske cashewnødder (98-98,6%), salt (1,4-2%)

Oprindelsesland: Vietnam

Cashewnødder saltede

Store, hele og fulde af smag. Vores rå cashewnødder er bløde i konsistensen og søde i smagen, de er derfor fantastiske som snacks og kan bruges i mange retter. Særligt det plantebasserede og asiatiske køkken anvender cashewnødder i madlavningen, og cashewnødders smøragtige konsistens gør dem oplagte at bage med.

64,00 kr249,00 kr

Ryd

Vælg antal

-
+

Antal: 1

0 kr.
+ - Næringsindhold

Næringsindhold pr 100g

Energi

2314kJ/553kcal

Fedt

43,9g

heraf mættede

7,8g

Kulhydrat

30,2g

heraf sukkerarter

5,9g

Kostfibre

3,3g

Protein

18,2g

Salt

0g

+ - Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler pr 100g

B1-vitamin

0,2 mg

B2-vitamin, riboflavin

0,2 mg

Niacinækvivalent

5,35 NE

Niacin

1,4 mg

B6-vitamin

0,256 mg

Pantothensyre

1,22 mg

Folat

69 µg

Natrium, Na

16 mg

Kalium, K

565 mg

Calcium, Ca

45 mg

Magnesium, Mg

260 mg

Fosfor, P

490 mg

Jern, Fe

6 mg

Kobber, Cu

2,22 mg

Zink, Zn

5,6 mg

Mangan, Mn

0,826 mg

Opskrifter

Opskrifter der indeholder Cashewnødder

Cashewnødder-image

Cashewnødder

+ - Oprindelse & historie

Det var portugiserne der i 1600-tallet lagde den vestlige verdens første blik på de lækkerbiskener og straks bragte dem til deres andre daværende kolonier. (Hvor bragte de nødderne fra?) Bl.a. blev de medbragt til Mozambique, Goa og sydøst Indien, samt Maleka i Malaysia. Mens Spanierne tog dem med til Filippinerne; Alle områder hvor der i dag er stor produktion af cashew.

I Sri Lanka går der en folkefortælling om at cashew’en er djævelens skabning. For efter Gud havde skabt jorden og alting derpå, følte djævlen sig holdt uden for og ønskede at lave noget. Så han forsvandt og vendte så tilbage med cashewæblet. Gud tog et kig på frugten og sagde til djævlen at han havde glemt at give frugten sit frø. ”Nå!” sagde djævlen og satte cashewnødden fast til bunden frugten.

Navnet ’Cashew’ stammer fra Tupi-sproget ord: ’Acajú’, som tales i Sydamerika.

Cashew plantens videnskabelige navn er: Anacardium, som betyder hjerte-på-hovedet, hvilket er en reference til frugten, hvorpå nødden gror, som bestemt godt kunne ligne et hjerte vendt på hovedet.

+ - Kvalitet

Det er ikke mange som ved det, vi lærte det først selv da vi blev Nøddepushere; Cashewnødders kvalitet og deraf pris er baseret på to parametre. Den første er størrelsen, som defineres ved antal nødder der går på et pund som er lidt under et halvt kg (453,5g). W180 er den største og dyreste størrelse som man kan få. W står for White og 180 betyder at der er 180 nødder på et pund. Der er en meget lille produktion af disse jumbo nødder, de er derfor svære at få fat i. Sammenlignet med de resterende størrelser er de 15% større end den næste størrelse W210, som er lidt mere tilgængelige men stadig noget større end ’normen’. De nødder du er vandt til at finde i bl.a. supermarkederne, er når de er store W240, men oftest W320 eller W450, som er over 50% mindre end de største.
Derudover vurderes nødden på hvor hvid den er, hvis nødden har fået brunlig ’ristet’ nuance under produktionen, falder den i værdi. Til sidst sælges de ’ødelagte’ nødder billigt, som kan gøre sig godt i videreproduktion, hvor nødden alligevel hakkes op; for eks. når du skal lave cashewost.

+ - Høst

Cashewtræet er et lavt træ som mest af alt minder om en forvokset busk. Det er tre år om at bære frugt og er op til otte år om at tjene sig selv hjem. Den bærer på cashewæblet, en syrlig lille frugt der enten bliver gult eller rødt. I nogen lande bruges cashewæblet som spise, men ofte ender det som spild produkt. Da man nu forsøger at give cashewnødden en mere bæredygtig levevej, bliver de også anvendt til at lave marmelade på dem i dele af Afrika.
Cashewfrøet gror på besynderligvis under æblet. Her sidder der en enkelt af den nød, gemt væk bag en hård skal, der er fyldt med en stærk syrer. De gror over alt i verden langs ækvator. Lige fra Sydamerika til Afrika og Asien, hvor den alle steder altid er en højt værdsat spise. Vietnam er blandt en af top producenterne, sammen med Indien, mens dele af Afrika har stor vækst i produktionen.

Det er ikke kendt for de fleste, men nogen cashewnødders vej til munden, er på bekostning af lavt betalte arbejderes ve og vel; Skallen på cashewnødden indeholder en syrlig gift, som mange arbejdere ikke kan beskytte sig imod, da de ikke kan have handsker på, fordi det sænker deres arbejdstempo. Heldigvis er der kommet en mere moderne metode med maskiner, som specielt ses brugt i den Vietnamesiske produktion

Der høstes årligt 4,4 millioner tons cashewnødder. De anvendes til en lang række produkter, herunder også til smør, mælk, olier m.v., såvel friske som ristede. Cashewtræet giver det største udbytte efter ca. 15 år, og kan derfra give mellem 5-7 kg nødder per høst.

+ - Klimaaftryk

Cashewnødder har, som de fleste nødder, et stort vandaftryk. Ved cashewnødder anvendes der ca. 14,2 liter vand til at producere 1kg af dem, men sammenlignet med oksekød som bruger 15,2 liter vand pr/kg, er det stadig ikke ude af proportioner. Til gengæld er vores økologiske cashewnødders indflydelse på lokalmiljøet bæredygtigt, i den forstand at det ikke har nogen negativ effekt på luften, vandet eller jorden. Samlet set er cashewnødders klimaaftryk moderat, da der udover vand kun bliver udledt 4,01 kg CO2e til at producere et kilo cashewnødder. Sammenligner vi det med et 1kg oksekød, så udleder 1kg cashewnødder altså 9,3 kg CO2e mindre end oksekød.

Andre har også kigget på

Tilbud

Jordnødder

29,00 - 89,00 kr

Køb

Tilbud

Pistacienødder

49,00 - 199,00 kr

Køb

Cashewnødder

54,00 - 189,00 kr

Køb

Paranødder

69,00 - 229,00 kr

Køb

Bliv en del af vores nøddeunivers!

Følg @noddebazaren på sociale medier