Log ind
×
Lækkerier i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din næste ordre. Vores nyhedsbreve består af gode historier, opskrifter og tilbud.


IKKE PÅ LAGER

Økologiske ristede hasselnødder

Vores hasselnødder stammer fra Piemonte, der er kendt for at have verdens bedste hasselnødder. Denne fine kåring skyldes bl.a. deres kraftige og samtidige blide smag af hasselnødder. Af samme årsag bliver hasselnødder oftest brugt som en snack, men de er også særligt gode i bagning eller på morgenbordet i forskellige varianter.

189,00 kr299,00 kr

Vælg antal

-
+

Antal: 1

Total pris

0 kr
+ - Næringsindhold

Næringsindhold pr 100g

Energi

2805kJ/680kcal

Fedt

66g

heraf mættede

5g

Kulhydrat

17g

heraf sukkerarter

0g

Kostfibre

7,5g

Protein

13g

Salt

0g

+ - Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler pr 100g

A-vitamin

1,33 RE

E-vitamin

22,3 α-TE

alfa-tokoferol

22,3 mg

gamma-tokoferol

3,38 mg

K1-vitamin

10,7 µg

B1-vitamin

0,17 mg

B2-vitamin, riboflavin

0,384 mg

Niacinækvivalent

4,09 NE

Niacin

0,587 mg

B6-vitamin

0,214 mg

Pantothensyre

0,64 mg

Biotin

87,8 µg

Folat

80,5 µg

C-vitamin

6,3 mg

L-ascorbinsyre

6,3 mg

beta-caroten

16 µg

Kalium, K

600 mg

Calcium, Ca

143 mg

Magnesium, Mg

155 mg

Fosfor, P

280 mg

Jern, Fe

2,77 mg

Kobber, Cu

1,4 mg

Zink, Zn

2 mg

Jod, I

0,333 µg

Mangan, Mn

6,93 mg

Selen, Se

0,65 µg

Molybdæn, Mo

7,15 µg

Nikkel, Ni

190 µg

Cadmium, Cd

1 µg

Opskrifter

Opskrifter der indeholder Ristede hasselnødder

Hasselnødder-image

Hasselnødder

+ - Oprindelse & historie

På engelsk kaldes de udover hazelnut for ’filbert’, som menes at være grundet en engelsk munk: Filbert alias saint Philibert, der i sin tid måtte flygte fra vikinger; Hans dag var den 20 august, som går fint hånd-i-hånd, med hvornår hasselnødder er klar til høst i England. Hasselnødder produceres primært i Tyrkiet og Oregon, mens Italien siges at have den bedste kvalitet i Piemonte. De gror også både vildt og i mange haver herhjemme og er både lækre friske som tørrede/ristede. Faktisk er der gode muligheder for en hasselnøddeproduktion herhjemme, da vi i syd Danmark er på samme breddegrad som Oregon og samtidig har en jord, der har lagt grobund til mange andre lækre frugter.
Mennesket har spist hasselnødderne i tusindvis af år i Europa, hvilket vi godt forstår! Blandt andet har de meget unik oplevelse for smagssanserne når de knuses til en ’paste’, da denne har det samme smeltepunkt, som temperaturen i vores mund. Blandes denne ’paste’ med chokolade får du: ’Gianduja’, en hellighed du.

+ - Kvalitet

Kvaliteten af hasselnødder varierer meget da det afhænger af hvor den har sin vækst, samt hvilken sort vi taler om. Disse kan både varierer i smag og udseende. Men den kendte Piemonte hasselnød som vi handler, er kendt af mange som verdens bedste, med sin fantastiske nutella-agtige smag når den er blevet ristet. Derudover spiller også størrelsen ind, men her i bredden, som ligeså variere meget.

+ - Høst

Hasselplanten kan både findes som buske og træer, derfor varierer højden på planten fra blot 3 meter og helt op til 36 meter. På hasselplanten vokser nødderne i små grupper, hvor der kan være op til 5 hasselnødder i én gruppe, kun adskilt af en slags naturlig indpakning af små, grønne blade. Når bladene falder af træerne og efteråret melder sin ankomst, begynder nødderne at være modne og falder selv til jorden. Det største udbytte af nødder får man, når træet har nået 12 års alderen. Herefter kan hasselplanten give 14 kg nødder om året. Efter nødderne er blevet indsamlet fra jorden, blive hasselnødderne tørrede, renset og skallen fjernet. Under skallen gemmer hasselnødden sig, som en lille og rund nød med en spids tip. Rundt om den lyse nød er der en mørkebrun, beskyttende hinde, som har en let bitter smag. Derfor fjernes hinden ofte inden nødden spises. Der bliver høstet 900.000 tons hasselnødder årligt i verden, hvoraf størstedelen stammer fra Tyrkiet. Mens Chile, Kroatien, Iran, Italien, Oregon (USA), Polen, Portugal, Serbien og Spanien også kan nævnes. Der gros i alt 22 sorter af hasselnødder i disse lande.

+ - Klimaaftryk

Hasselnødders klimaaftryk er lavt sammenlignet med andre nødder og andre fødevaregrupper, da de kun udleder 2,01 kg CO2 pr/kg. Derimod er vandaftrykket højt, som det er for de fleste nødder, da der anvendes 15,51 liter vand til at producere 1 kg af dem. Da vores hasselnødder er økologiske, er deres indflydelse på lokalmiljøet til gengæld minimalt, da det ikke har nogen negativ effekt på luften, vandet eller jorden.

Andre har også kigget på

Bliv en del af vores nøddeunivers!

Følg os på sociale medier