×
Lækkerier i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din næste ordre. Vore nyhedsbreve består af gode historier, opskrifter og tilbud.


Jordnødder
Jordnødder

Indhold: 100% Økologiske letsaltede jordnødder

Oprindelsesland: Egypten

Jordnødder

De økologiske jordnødder er meget rustikke i udseendet og smagen er helt fantastisk, hvorfor de bør nydes som snack. Den eneste udfordring med denne nød er at stoppe med at spise igen, når man først har smagt den!

Man kan med fordel også tilføje ristede jordnødder i maden, hvilket særligt er set i det asiatiske køkken.

29,00 kr100,00 kr

Ryd

Vælg antal

-
+

Antal: 1

0 kr.
+ - Næringsindhold

Næringsindhold pr 100g

Energi

2543 kJ/613 kcal

Fedt

51 g

heraf mættede

0 g

Kulhydrat

16,3 g

heraf sukkerarter

0 g

Kostfibre

8,5 g

Protein

25,8 g

Salt

0 g

+ - Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler pr 100g

E-vitamin

8,2 α-TE

alfa-tokoferol

8,2 mg

B1-vitamin

0,91 mg

B2-vitamin, riboflavin

0,1 mg

Niacinækvivalent

24,1 NE

Niacin

20 mg

B6-vitamin

0,348 mg

Pantothensyre

2,8 mg

Biotin

34 µg

Folat

106 µg

Frit folat

28 µg

Natrium, Na

2 mg

Kalium, K

703 mg

Calcium, Ca

55,6 mg

Magnesium, Mg

170 mg

Fosfor, P

409 mg

Jern, Fe

1,9 mg

Kobber, Cu

0,86 mg

Zink, Zn

3,1 mg

Jod, I

0,5 µg

Mangan, Mn

1,52 mg

Chrom, Cr

8 µg

Selen, Se

6,9 µg

Nikkel, Ni

60 µg

Jordnødder-image

Jordnødder

+ - Oprindelse & historie

Da Christoffer Columbus Kolonisere Sydamerika for over 500 år siden, bemærkede han, at de indfødte amerikanere var utroligt glade for en lille nød: jordnødden. Nødderne dyrkede de indfødte amerikanere i stort omfang, hvilket de havde gjort i mere end 4.000 år. Faktisk er de ældste arkæologiske fund af jordnødder 7.600 år gamle og stammer fra Peru. Columbus tog jordnødden med tilbage til Spanien, hvorfra europæiske handelsmænd spredte nødderne til resten af verden. Inden længe kunne man finde jordnødder i Nordamerika, Afrika og Asien, dog oftest i nærheden af flodsystemer.

+ - Kvalitet

Der findes mange forskellige typer jordnødder, fra forskellige egne af kloden, som rummer hver deres kvaliteter. Afhængig af variant er der stor forskel i størrelser og udseende. Nogen har rødligt skind, mens andre lyst.
I USA findes der 4 primær typer:
‘Runner’: En lille jordnød der er kendt for ensformige kerne, som gror to og to. Over halvdelenen af dennes produktion går til jordnøddesmør.
‘Virginia’: Er de største af alle jordnødde-varianterne.
‘Spanish’: Er en mindre type jordnød der har et rødbrunt skind.
‘Valencia’: Er en meget sød jordnød, der oftest ristes med skind. De i modsætning til mange andre jordnødder med 3 eller flere kerne og har et lyst rødligt skind.

+ - Høst

Jordnødderne bliver plantet om foråret, hvorefter planten blomstrer efter 30 dage. Faktisk er jordnøddeplanten god for jordens frugtbarhed, idet planten ikke har brug for nitrogen. Planten bliver cirka 50 cm høj, og danner små, gullige blomster. Når de overjordiske blomster er blevet bestøvede, borer de sig ned i jorden for at modnes. Deraf jordnøddernes navn. Fra blomsterne dannes plantens frugt, som består af en bælg med 2-3 frø. Jordnødder er derfor biologisk set ikke en nød, men en bælgfrugt, som er i familie med ærter og bønner! Bælgfrugterne putter sig under jordens overflade indtil september, hvor jordnødderne bliver høstet. Oprindeligt blev jordnøddeplanten trukket op af jorden med håndkraft, men takket være moderne teknologi foregår høsten som regel ved hjælp af en maskine. Maskinen skærer gennem jorden under jordnøddebælgene og løfter herefter hele planten op over jorden, hvor maskinen ryster planten for jord. Herefter vender maskinen planterne og anbringer dem tilbage på jorden, hvor bælgene får lov til at ligge og tørre i den varme sol. Når bælgene har solet sig i 3-4 dage, bliver de indsamlet og adskilt fra planterne. Der bliver høstet over 44 millioner tons jordnødder om året, hvoraf Kina står for næsten halvdelen.

+ - Klimaaftryk

Jordnødden er en relativ bæredygtig ”nød” da den både har et lavt klimaaftryk og vandaftryk i forhold til andre nødder og fødevaregrupper. Ved produceringen af jordnødder, bliver der kun anvendt 2,782 liter vand til at producere 1 kg af dem. Sammenligner vi med fx svinekød som bruger 6,92 liter vand pr/kg, er vandaftrykket meget lavt. I produceringen af jordnødder bliver der udledt 0,57 kg CO2 pr/kg hvilket også er meget lavt. Hvis vi igen sammenligner med oksekød som udleder 4,8 kg CO2 pr/kg, er det minimalt hvad et kilo jordnødder udleder af CO2. Derudover har vores jordnødder, som er økologiske, minimal indflydelse på lokalmiljøet, da det ikke har nogen negativ effekt på luften, vandet eller jorden.

Andre har også kigget på

Paranødder

39,00 - 149,00 kr

Køb

Pekannødder

55,00 - 235,00 kr

Køb

Dadler

29,00 - 85,00 kr

Køb

Hasselnødder

55,00 - 295,00 kr

Køb

Bliv en del af vores nøddeunivers!

Følg @noddebazaren på sociale medier