×
Lækkerier i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din næste ordre. Vores nyhedsbreve består af gode historier, opskrifter og tilbud.


Kvalitet: Style 1

Indhold: 100% Økologiske Macadamianødder

Oprindelsesland: Kenya

Bedst før: December 2022

Macadamianødder

Macadamia nødden er fed i konsistensen, og en smule sødlige i smage, hvilket gør dem perfekte som basen i en god hjemmelavet pesto. Macadamia nødder gør sig generelt godt i bagværk, på desserter, sammen med chokolade og som snack.

79,00 kr309,00 kr

Ryd

Vælg antal

-
+

Antal: 1

0 kr.
+ - Næringsindhold

Næringsindhold pr 100g

Energi

3080kJ/734.4kcal

Fedt

74g

heraf mættede

10g

Kulhydrat

7,9g

heraf sukkerarter

4,6g

Kostfibre

1,4g

Protein

9,2g

Salt

0,013mg

Macadamianødder-image

Macadamianødder

+ - Oprindelse & historie

Macadamianødden har to sorter som man kan spise, der findes flere men disse har en uheldig egenskab i form af cyanid. Denne nød er, hvis ikke den hårdeste, så i hvert fald i toppen, når det kommer til at knække skallen, det siges den kan klare et slag fra en slaghammer. Nødden er oprindeligt fra Australien hvor de Aboriginals menes af have spist dem i mere end 40.000 år og har nydt stor glæde af, hvad der i dag er den dyreste nød. Efter briternes ankomst i 1800-tallet blev den ’opdaget’ af Allan Cunningham og blev af botanikeren Ferdinand von Mueller, opkaldt efter hans ven Dr. John Macadam.

Dyrkningen af macadamianødder begyndte i 1858, hvor en Walter Hill plantede de første træer i Brisbanes botaniske have. Det siges at han først troede nødderne var giftige, indtil han så en af sine assistenter gnaske løs på de lækre nødder, uden at blive syg. Da hans assistent ikke var faldet død om, smagte han selv på dem og fandt ud hvor fantastiske de er. Det blev begyndelsen på at Australien i dag producerer 30% af verdens macadamianødder.

Herhjemme under Europæiske himmelstrøg er de fleste bekendt med at macadamianødden har sin oprindelse i Australien, men i f. Eks. USA, tror mange at de har deres oprindelse på Hawaii; hvilket giver vældig fin mening, da det kan kaldes deres andet hjem. I 1880’erne bragte William H. Purvis nødderne med til Hawaii og i begyndelsen af 1900-tallet begyndte dyrkningen for alvor, så det i dag er en af paradisøens exotiske varemærker. Derudover gror de i dag i dele af Afrika og enkelte steder i det sydlige USA.

+ - Kvalitet

Størrelserne som de sælges i, inddeles i følgende ’style’, som defineres ved størrelse, udseende og helhed.

  • Style 0 – størrelse 20mm plus. 95% store, hele kerner, ensformig farve og størrelse
  • Style 1 – størrelse 16-20mm. 95% hele kerner
  • Style 1s størrelse 13-16mm. 80% hele kerner
  • Style 2 50% hele & 50% store halve. Størrelsen afhænger af antal halve
  • Style 3 25% hele & 75% store halve. Størrelsen afhænger af antal halve
  • Style 4L størrelse 16-20mm. 80% halve
  • Style 4R størrelse 13-20mm. 80% halve
  • Style 5 størrelse 9-12mm. minimum 80% store stykker
  • Style 6 størrelse 6-9mm. 80% stykker
  • Style 7 size 3-6mm. 80% stykker
  • Style 8 size 1-3mm. 80% fint hakket
+ - Høst

Der høstes årligt 160.000 tons, hvoraf størstedelen kommer fra Sydafrika. Nødderne høstes til efteråret, når de selv falder af træerne. Træet der bliver omkring 100 år gammelt, begynder at give nødder efter syv år, og kan derfra producere ca. 23. kg. macadamianødder om året.

 

+ - Klimaaftryk

Macadamia nødders klimaaftryk er moderat da der bliver udledt 2,01 kg CO2 pr/kg der bliver produceret. Da vores macadamia nødder er økologiske, er deres indflydelse på lokalmiljøet også minimalt, da det ikke har nogen negativ effekt på luften, vandet eller jorden. Til gengæld er vandaftrykket relativt højt, hvilket det er for mange nødder, da der bliver anvendt 9,06 liter vand til at producere 1 kg macadamia nødder.

Andre har også kigget på

Tilbud

Jordnødder

29,00 - 89,00 kr

Køb

Dadler

44,00 - 129,00 kr

Køb

Cashewnødder

54,00 - 189,00 kr

Køb

Valnødder

49,00 - 139,00 kr

Køb

Bliv en del af vores nøddeunivers!

Følg @noddebazaren på sociale medier