×
Lækkerier i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din næste ordre. Vores nyhedsbreve består af gode historier, opskrifter og tilbud.


IKKE PÅ LAGER

Tilbud

Kvalitet: Valencia

Indhold: 100% Økologiske valencia mandler

Oprindelsesland: Spanien

Mandler

Vores mandler er udsolgt indtil den nye høst kommer hjem. 
Vi forventer at modtage det midten af oktober. 
Vi beklager ulejligheden.

Vores mandler, er af sorten Valencia fra Spanien, som er kendt for at være store og flotte, havende masser af smag og værende af den højeste kvalitet.

Grundet mandlernes flotte udseende er de helt perfekte at bruge som dekorationer på kager eller som topping på morgenmaden. Den søde smag gør også nødderne ideelle som snack, i hjemmelavede marcipan eller i en velsmagende nøddesmør.

29,00 kr164,00 kr

Ryd

Vælg antal

-
+

Antal: 1

Total pris

0 kr.
+ - Næringsindhold

Næringsindhold pr 100g

Energi

2507 kJ/ 606 kcal

Fedt

50,6g

Heraf mættede

3,8g

Kulhydrat

16,9g

heraf sukkerarter

4,9g

Kostfibre

10,4g

Protein

21,9g

Salt

0g

Opskrifter

Opskrifter der indeholder Mandler

Mandler-image

Mandler

+ - Generelt

Mandler har igennem utallige tusind år været en af naturens meget værdsatte og elskede nærringskilder, hvis brug i gastronomiske sammenhæng strækker sig i alt fra vegansk mandelmælk til julebordets risalamande. Herunder kan du lærer mere om denne skønne nød, som jo faktisk slet ikke er en nød!

+ - Oprindelse & historie

Mandlen har i flere tusind år været en yderst værdsat nød  i Europa, ligesom den fortsat er i dag. I Middelalderen og frem til Renæssancen symboliserede den rigdom, når blev serveret på bordene i de velhavende gemakker; enten som ingrediens i måltidet, eller som mandelmælk.
Et godt eksempel på hvor værdsatte mandler var i 1372, er en opgørelse af Jeanne d’Evreux ejendele ved hendes død. Hun var tredje kone til Kong Charles d. 4 af Frankrig og blandt dyre luksusbesiddelser som kinesisk porcelæn og illustrerede bibler (temmelig værdsat i samtiden), blev også ca. 250 kg mandler opgjort.

Et andet godt bevis for mandlernes brug, er stadfæstet i 1200-tallet hvorfra der findes to danske udgaver ud af kun fire kendte fra den tid. Det er lægen Henrik Harpestreng som skrev en ’lille bog om kogekunsten’ som der findes to eksemplarer af i København. En med 25 opskrifter og en anden med 31 opskrifter, hvor bl. a. Valnøddeolie, Mandelolie, Mandelsmør og Mandeltykmælk var på menuen. Her kan du forsøge at tyde dig opskriften på en sikkert lækker mandeltykmælk (https://tekstnet.dk/harpestreng-nks70r/4 ): ”Mæn sculæ gøræ thiuk mælk af almandærs kiarnæ. oc latæ thær til ædik. æth wiin oc sættæ vp a gløthæ. til thæt ær løpt. thæt ær gooth skyr thær thæt wrthær kalt”

Længe før middelalderens interesse for mandler har de haft stor betydning. Mandorla, som er formen mellem to cirkler som dækker hinanden, eller ligesom en oprejst mandels silhuet; har været et religiøst symbol i oldtiden. Pythagoræerne troede at Mandorlaens form var nøglen til at forstå universets harmoni (måske mandlen rummer svaret derpå)

+ - Kvalitet

Kvaliteten af mandler varierer meget da der sælges mange forskellige sorte som, varierer gevaldigt i både form, farve og smag. Dog inddeles de alle i størrelser, hvor de største er dyrest ligesom alle de andre nødder. Dog med den forskel at det er bredden og ikke længden, som måles på mandler. Et eksempel herpå er Valenciamandelen som vi forhandler:
1. 17-18 mm bred.
2. 15-17 mm bred.
3. 14-15 mm bred.
4. 13-14 mm bred.
5. 12-13 mm bred.
6. 11-12 mm bred.
7. 10-11 mm bred.
8. 9-10 mm bred.
9. 8-9 mm bred.

+ - Høst

Den lille mandel kommer lige så fra et lille træ, som bliver små 4-10 meter højt. Du kan kende træet på, at deres nye, friske kviste er helt grønne. Efterhånden som de udsættes for solens stråler, bliver de mere lilla i farven. I kvistenes andet år skifter de igen farve og bliver grå. Om foråret blomstrer mandeltræet med beundringsværdige hvide og rosa blomster, hvor fra dets frugter vokser frem. Inde i frugten ligger mandlen, som frugtens sten, omgivet af en beskyttende skal. Derfor er mandlen en stenfrugt og ikke en nød. 7-8 måneder efter blomstringen modnes frugten, hvor den fra varmen af åbnes. Ved at ryster træerne falder mandlerne falder ned på jorden, hvor de får lov til at ligge og tørre. Efter noget tid bliver mandlerne samlet op, renset, pakket og kvalitetstjekket. Ét mandeltræ afgiver cirka 10 kg mandler per høst, og der bliver hvert år høstet cirka 3 mio. tons på verdensplan.

+ - Klimaaftryk

Mandler har, som mange andre nødder, et højt vandaftryk. Der bliver anvendt 16,095  liter vand til at producere 1 kg af dem. Derudover udleder mandler 3,65 kg CO2 pr/kg mandler der bliver produceret. Hvilket er relativt højt sammenlignet med andre nødder. I forhold til den lokale bæredygtighed er mandel produktionen desværre heller ikke særlig bæredygtig, da den har stor indflydelse på de omkringliggende økosystemer og i høj grad har en effekt på særlig bi populationen.

Andre har også kigget på

Paranødder

69,00 - 229,00 kr

Køb

Tilbud

Jordnødder

29,00 - 89,00 kr

Køb

IKKE PÅ LAGER

Dadler

44,00 - 129,00 kr

Køb

Hasselnødder

59,00 - 229,00 kr

Køb

Bliv en del af vores nøddeunivers!

Følg @noddebazaren på sociale medier