ØKOLOGISKE VALNØDDER – 800 GRAM
Max 237,44 DKK/Kg

ØKOLOGISKE VALNØDDER – 800 GRAM

Nøddebazarens økologiske valnødder har masser af bid samt en smule mindre harsk og bitter eftersmag end almindelige valnødder

Indhold: 100 % økologiske valnødder

Oprindelsesland: Moldova                Bedst før: juli 2021

Antal Pris stk Rabat

189,95 DKK

RELATEREDE OPSKRIFTER

BESKRIVELSE & INDHOLD

SPRØDE VALNØDDER FRA MOLDOVA

OPRINDELSE:

Valnøddetræet har været kendt af os mennesker i mere end 10.000 år. Det siges, at valnødden oprindeligt stammer fra Centralasien, hvor de kom til verden i de bjergrige områder mellem Himalaya og Iran. Valnøddetræet er et af de større, som kan blive 35 meter højt med en imponerende flot krone. Valnødden har længe haft en høj status. De gamle grækere bemærkede ligheden af valnøddekerner med den menneskelige hjerne, som siden da har været symbolsk på valnøddens egenskaber. Valnødden har været på noget af en historisk rejse!

Omkring 550 år f.v.t. blev området, hvor valnødden kom til verden, kendt som Persien. Det menes, at valnødden blev reserveret til de kongelige i det persiske rige, og derfor bliver denne sort af valnødder også kaldt for persisk valnød. Under Alexander den Stores tid i det 4. Århundrede f.v.t., blev valnødden introduceret i det græske og makedonske område, hvorfra romerne spredte valnødden til resten af Europa og det nordlige Afrika. Handelsmænd i middelalderen fortsatte valnøddens lange rejse til det sydlige Tyrkiet og centrale Asien, da de rejste ad Silkeruten.

Da England begyndte at udforske verdenen og oprette kolonier, bragte de valnødden med sig til Amerika i det 17. Århundrede, hvorfra det har spredt sig til store områder. Derfor blev nødden herefter kendt som britisk eller engelsk valnød. I dag er valnødden også nået New Zealand og det sydøstlige Australien. Desuden har dyr, såsom egern og mus, været med til at sørge for at sprede nødden i naturen. Da valnøddetræet kræver en vis mængde varme og lys, er Danmark dog den nordligste grænse i Europa, hvor man kan finde fritvoksende valnøddetræer. Nøddebazarens økologiske valnødder stammer alle fra Moldova.

HØST:

Når valnøddetræet sent på foråret har blomstret, begynder der at blive dannet grønne frugter i klynger på 2-5 stykker. I løbet af sommeren modnes frugterne, og med efterårets komme begynder frugtkødet at åbne sig, således at valnødden kommer til syne. Nødden løsner sig og slipper selv træet, hvorefter de kan samles op fra jorden. Gemt under valnøddens tykke skal, finder man stenfrugten, som vi nyder at spise. Når valnødden er moden, løsner stenfrugten sig fra dens skal. Herefter kan skallen knækkes, hvilket gør den delikate nød tilgængelig.

Da valnøddetræet kræver meget lys for at vokse, rydder træet selv konkurrerende træer og planter ad vejen. Træets nedfaldne blade og nøddeskaller indeholder nemlig et stof, som gør jorden omkring træet ubeboeligt for andre planter. Derfor bliver man frarådet at plante valnøddetræer i sin have, hvis man også ønsker andre planter og blomster.

VIDSTE DU, AT..?

  • I det gamle Romerige ansås valnødden som et frugbarhedssymbol, så ved bryllupper kastede man valnødder mod bruden?
  • En hests hjerne er på størrelse med en valnød?
  • Der bliver høstet 3,8 millioner tons valnødder om året globalt, hvoraf halvdelen stammer fra Kina?
  • Som verdens ældste frugttræ, har valnødderne fundet vej til mange lokale legender og historier? Eksempelvis kaldte romerne valnødden for “juglans regia”, som betyder Jupiters kongelige agern. Romerne mente nemlig, at Guden Jupiter spiste valnødder under sit ophold på Jorden. Et andet eksempel er fra den græske ø, Skópelos. Her siges det, at personen, som har plantet et valnøddetræ, vil dø, når træet kan “se” havet. Dette sagn refererer til træets langsomme vækst og lange liv på 200 år. 
  • Romerne værdsatte valnødder i så høj grad, at nødden blev brugt til at vise høj status og som betalingsvaluta?
  • Valnøddetræet også bliver brugt til at lave møbler af?
  • Hvis du samler valnøddefrugter op uden handsker på, kan du også risikere at få misfarvet hænderne? Valnøddefrugten bruges derfor til at lave brunlig farve med; frugten blev nemlig brugt til at farve stof med i det gamle Romerrige, mens valnødden i det middelalderlige Europa blev brugt til at farve hår. Farven kan også bruges til at skrive eller tegne med, og berømte kunstnere, såsom Rembrandt og Leonardo da Vinci, har blandt andet brugt maling med farve fra valnøddefrugten.

BRUG:

De flotte, mønstrede nødder er kendetegnet ved at have en mild, sød og sprød smag. Dog indeholder skindet en smule tannin, som giver nødden en let bitter og tør smag. Hos Nøddebazaren kan du købe økologiske valnødder, som har en mindre bitter eftersmag. De bitre undertoner gør nødden perfekt til at give balance i både søde og fede retter, eksempelvis i brownies, som topping på is eller i pesto. Du kan også bruge de økologiske valnødder til at lave dit eget valnøddesmør, eller du kan riste dem på en pande og bruge dem i muësli. Desuden er de økologiske valnødderne også udsøgte i forskellige madretter, eller du kan spise dem som en snack.

EMBALLAGE & OPBEVARING:

Hos Nøddebazaren har vi indpakket vores økologiske valnødder i 100 % bionedbrydelig emballage for at støtte op om en bæredygtig og ansvarlig produktion. For at bibeholde den gode og friske smag i valnødderne længst muligt, anbefaler vi at opbevare dem i en lufttæt beholder efter åbning.

Næringsindhold pr 100g
Energi 2870kJ/696kcal
Fedt 66g
heraf mættede 6g
Kulhydrat 6g
heraf sukkerarter 4,6g
Protein 15g
Salt <0,01g