×
Lækkerier i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din næste ordre. Vores nyhedsbreve består af gode historier, opskrifter og tilbud.


Indhold: 100% Økologiske pistaciekerner

Oprindelsesland: Spanien

Pistaciekerner

Den smukke og farverige pistacienød har en meget mild smag, der gør den perfekt i bagværk, som pynt på desserter eller som topping på din morgenmad. Du kan desuden tørriste vores økologiske pistacienødder på en pande og benytte nødderne i salater, eller bruge dem til at give smag og farve til hjemmelavet pistacieis. Den er også yderst delikat i skal, ristet og saltet, som en snack der glædeligt knækkes, for at få fingrene i herligheden.

99,00 kr439,00 kr

Ryd

Vælg antal

-
+

Antal: 1

Total pris

0 kr.
+ - Næringsindhold

Næringsindhold pr 100g

Energi

2359,78J/564kcal

Fedt

44,82g

Heraf mættede

5,45g

Kulhydrater

28,66g

Heraf sukkerarter

7,74g

Kostfibre

9,9g

Protein

20,95g

Salt

1,5g

+ - Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler pr 100g

E-vitamin

1,64 α-TE

alfa-tokoferol

1,64 mg

gamma-tokoferol

22,4 mg

K1-vitamin

26,2 µg

B1-vitamin

0,424 mg

B2-vitamin, riboflavin

0,244 mg

Niacinækvivalent

6,87 NE

Niacin

1,1 mg

B6-vitamin

0,897 mg

Pantothensyre

0,428 mg

Biotin

45,5 µg

Folat

68,4 µg

C-vitamin

5 mg

L-ascorbinsyre

5 mg

Kalium, K

1000 mg

Calcium, Ca

91,5 mg

Magnesium, Mg

110 mg

Fosfor, P

470 mg

Jern, Fe

2,8 mg

Kobber, Cu

1,3 mg

Zink, Zn

2,45 mg

Mangan, Mn

1 mg

Selen, Se

6,75 µg

Molybdæn, Mo

16,5 µg

Nikkel, Ni

65,5 µg

Pistacienødder-image

Pistacienødder

+ - Oprindelse & historie

I mere end 12.000 år har pistacienødden været dyrket i området omkring Middelhavet og Iran, hvor nødden stammer fra. Den lille, grønne nød er gennem årene blevet værdsat så meget, at den er nævnt i Biblen, som den eneste nød udover mandlen. Med tiden har pistacienødden stille og roligt spredt sig til andre subtropiske områder af verden, og kan i dag findes mere eller mindre over det hele i de subtropiske bælter. Pistacienødden er perfekt til disse områder, da træet er et ørkentræ og foretrækker områder med meget lys og varme. Træet er især meget begejstret for tør og veldrænet jord, som er rig på kalk. Dog er pistacietræet meget sårbart over for fugtighed og temperaturer under -10 °C.
Pistacienødden bliver sammen med mandlen nævnt i det gamle testamente (43:11): ” Deres far Israel sagde til dem: »Kan det ikke være anderledes, så gør i al fald dette: Læg nogle af landets bedste varer i jeres sække, og tag dem med ned til manden som gave, lidt storax-balsam, lidt honning, tragakant-gummi, ladanum-harpiks, pistacier og mandler.”

+ - Kvalitet

Størrelserne for pistacienødderne når de er uden skal, inddeles i følgende grupper, målt ud fra den amerikanske ounce, der svare til 28,3 gram:
Kolossal – Under 18 stk.
Ekstra stor – 18-20 stk.
Stor – 21-25 stk.
Medium – 26-30 stk.
Små – mere end 30 stk.

+ - Høst

Da pistacietræet, som er i familie med cashewtræet, har tilpasset sig tørre voksesteder, kan man finde rødder helt ned i 15 meters dybde under træet. Træet bliver dog kun 10 meter højt over jorden. På den nordlige halvkugle blomstrer pistacietræet i maj-juni, hvor der fra den brede og tæt forgrenede trækrone bliver dannet 5-tallige og uregelmæssige blomster, idet de ingen kronblade har. Ud fra blomsterne vokser stenfrugterne, som ved modningen opnår en smuk gullig eller rødlig farve. Inde i frugten findes kernen med en beige skal, hvori den grønne skat befinder sig. I august-september bliver modningen af pistaciefrugterne annonceret med en hørbar ‘pop’ fra frugterne, idet kernen og frugten pludseligt revner. Nu er nødderne klar til at blive høstet. Der bliver lagt et underlag under træerne, hvorefter specielle maskine ryster træerne indtil nødderne falder af og kan indsamles. Inden i den beige skal findes den grønne stenfrugt, som er omgivet af en rødlig hinde. Nogle steder bliver skallerne malet røde eller grønne for at skjule pletter fra høstningen. Dog undgås disse pletter ved at høste med maskine og kan fremvise skallen i den fulde pragt. Pistacietræerne giver nødder hvert andet år, hvor de kan præstere hele 50 kg svarende til cirka 50.000 pistacienødder. Hvert pistacietræ kan blive omkring 300 år, hvilket kan løbe op i rigtig mange pistacienødder! Der bliver på globalt plan høstet cirka 1,1 millioner tons pistacienødder om året, hvor størstedelen af dem stammer fra USA og Iran.

 

+ - Klimaaftryk

Pistacienødder har som de fleste nødder, et højt vandaftryk, da der bliver anvendt 11,363 liter vand til at producere 1 kg af dem. Til gengæld har pistacienødder et overordnet lavt klimaaftryk, da de kun udleder 1,11 kg CO2 pr/kg. Faktisk er det kun jordnødder og valnødder, der har et lavere CO2 aftryk, hvis vi sammenligner med andre nødder. Derudover, da vores pistacienøder er økologiske, er deres indflydelse på lokalmiljøet også minimal, da de ikke har nogen negativ effekt på luften, vandet eller jorden.

Andre har også kigget på

IKKE PÅ LAGER

Valnødder

49,00 - 139,00 kr

Køb

Tilbud

Pistacienødder

49,00 - 199,00 kr

Køb

Macadamianødder

79,00 - 309,00 kr

Køb

Cashewnødder

54,00 - 189,00 kr

Køb

Bliv en del af vores nøddeunivers!

Følg @noddebazaren på sociale medier