×
Lækkerier i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 10% på din næste ordre. Vores nyhedsbreve består af gode historier, opskrifter og tilbud.


Kvalitet: Light Halves

Indhold: 100% Økologiske valnødder

Oprindelsesland: Østeuropa

Valnødder

De rummer masser af bid, samt er en smule mindre harsk og bitter i eftersmagen end andre valnødder. De er kendetegnet ved at have en mild, sød og sprød smag, dog indeholder skindet en smule tannin, som giver nødden en let bitter og tørhed.

De bitre undertoner gør nødden perfekt til at give balance i både søde og fede retter, eksempelvis i brownies, som topping på is eller i pesto. De kan også bruges til at lave valnøddesmør, eller ristes på en pande til muësli.

49,00 kr139,00 kr

Ryd

Vælg antal

-
+

Antal: 1

0 kr.
+ - Næringsindhold

Næringsindhold pr 100g

Energi

2870kJ/696kcal

Fedt

66g

heraf mættede

6g

Kulhydrat

6g

heraf sukkerarter

4,6g

Protein

15g

Salt

<0,01g

+ - Vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler pr 100g

E-vitamin

0,89 α-TE

alfa-tokoferol

0,89 mg

gamma-tokoferol

19,9 mg

delta-tokoferol

1,62 mg

K1-vitamin

3,45 µg

B1-vitamin

0,252 mg

B2-vitamin, riboflavin

0,164 mg

Niacinækvivalent

3,86 NE

Niacin

0,562 mg

B6-vitamin

0,191 mg

Pantothensyre

0,464 mg

Biotin

18 µg

Folat

123 µg

C-vitamin

1,3 mg

L-ascorbinsyre

1,3 mg

Kalium, K

380 mg

Calcium, Ca

83,2 mg

Magnesium, Mg

142 mg

Fosfor, P

369 mg

Jern, Fe

2,29 mg

Kobber, Cu

1,05 mg

Zink, Zn

2,7 mg

Mangan, Mn

2,45 mg

Selen, Se

1,2 µg

Molybdæn, Mo

19,5 µg

Nikkel, Ni

250 µg

Valnødder-image

Valnødder

+ - Oprindelse & historie

Valnøddetræet har været kendt af os mennesker i mere end 10.000 år. Det siges, at valnødden oprindeligt stammer fra Centralasien, hvor de kom til verden i de bjergrige områder mellem Himalaya og Iran. Valnøddetræet er et af de større, som kan blive 35 meter højt med en imponerende flot krone. Valnødden har længe haft en høj status. De gamle grækere bemærkede ligheden af valnøddekerner med den menneskelige hjerne, som siden da har været symbolsk på valnøddens egenskaber. Valnødden har været på noget af en historisk rejse! Som verdens ældste frugttræ, har valnødderne fundet vej til mange lokale legender og historier? Eksempelvis kaldte romerne valnødden for “juglans regia”, som betyder Jupiters kongelige agern. Romerne mente nemlig, at Guden Jupiter spiste valnødder under sit ophold på Jorden. Et andet eksempel er fra den græske ø, Skópelos. Her siges det, at personen, som har plantet et valnøddetræ, vil dø, når træet kan “se” havet. Dette sagn refererer til træets langsomme vækst og lange liv på 200 år.

Omkring 550 år f.v.t. blev området, hvor valnødden kom til verden, kendt som Persien. Det menes, at valnødden blev reserveret til de kongelige i det persiske rige, og derfor bliver denne sort af valnødder også kaldt for persisk valnød. Under Alexander den Stores tid i det 4. Århundrede f.v.t., blev valnødden introduceret i det græske og makedonske område, hvorfra romerne spredte valnødden til resten af Europa og det nordlige Afrika. Handelsmænd i middelalderen fortsatte valnøddens lange rejse til det sydlige Tyrkiet og centrale Asien, da de rejste ad Silkeruten.

Da England begyndte at udforske verdenen og oprette kolonier, bragte de valnødden med sig til Amerika i det 17. Århundrede, hvorfra det har spredt sig til store områder. Derfor blev nødden herefter kendt som britisk eller engelsk valnød. I dag er valnødden også nået New Zealand og det sydøstlige Australien. Desuden har dyr, såsom egern og mus, været med til at sørge for at sprede nødden i naturen. Da valnøddetræet kræver en vis mængde varme og lys, er Danmark dog den nordligste grænse i Europa, hvor man kan finde fritvoksende valnøddetræer.

+ - Kvalitet

Valnødder blive målt på deres farve, samt hvor mange hele der kan forventes i %. Vi køber for eksempel 80% hele minimum.
Farven defineres i følgende 5 grupper:
Extra Light
Light
Light amber
Amber
Yellow

+ - Høst

Når valnøddetræet sent på foråret har blomstret, begynder der at blive dannet grønne frugter i klynger på 2-5 stykker. I løbet af sommeren modnes frugterne, og med efterårets komme begynder frugtkødet at åbne sig, således at valnødden kommer til syne. Nødden løsner sig og slipper selv træet, hvorefter de kan samles op fra jorden. Gemt under valnøddens tykke skal, finder man stenfrugten, som vi nyder at spise. Når valnødden er moden, løsner stenfrugten sig fra dens skal. Herefter kan skallen knækkes, hvilket gør den delikate nød tilgængelig.
Da valnøddetræet kræver meget lys for at vokse, rydder træet selv konkurrerende træer og planter ad vejen. Træets nedfaldne blade og nøddeskaller indeholder nemlig et stof, som gør jorden omkring træet ubeboeligt for andre planter. Derfor bliver man frarådet at plante valnøddetræer i sin have, hvis man også ønsker andre planter og blomster.

+ - Klimaaftryk

Valnødder er en relativ bæredygtig nød, der i modsætning til de fleste nødder, et relativt lavt vandaftryk, da der kun bliver anvendt 4,91  liter vand til at producere 1 kg af dem. Derudover er deres klimaaftryk også lavt da valnødder kun udleder 0,76 kg CO2 pr/kg valnødder der bliver produceret. Faktisk er det kun jordnødder, der har et lavere CO2 aftryk, hvis vi sammenligner med andre nødder. Selv valnødders lokale bæredygtighed er høj, da vores valnødder er økologiske, og deres indflydelse på lokalmiljøet ikke har nogen negativ effekt på luften, vandet eller jorden.

Andre har også kigget på

Macadamianødder

79,00 - 309,00 kr

Køb

Dadler

44,00 - 129,00 kr

Køb

Cashewnødder

54,00 - 189,00 kr

Køb

Tilbud

Pistacienødder

49,00 - 199,00 kr

Køb

Bliv en del af vores nøddeunivers!

Følg @noddebazaren på sociale medier