Hvis vi går 10.000 år tilbage før vores tidsregning, begyndte hassel træerne at spire frem i de tempererede områder af Europa og Asien. Hasselnødden er altså en ældre herre, der regnes for en af verdens ældste nøddesorter. For jæger-og-samler-folket var hasselnødderne en eftertragtet vinterspise. Det siges, at folket har spredt hasselnødderne overalt, hvor de kom, som nok er grundlaget for, at vi i Danmark i dag, hvis vi er heldige, kan finde dem i vores baghave. Det er ikke kun mennesket, der har stor glæde af hasselnødderne. Nødderne er også vigtige for økosystemet. For mange dyr, såsom egern og fugle, er hasselnødderne en vigtig fødekilde, men derudover har planter og natur også stor glæde af planten. De økologiske ristede hasselnødder, du kan finde i Nøddebazarens sortiment, stammer fra en lokal, økologisk plantage i Piemonte i Norditalien. I læ mod Alperne, blandt høje bjerge og grønne bakker, dale og smukke søer, står hassel træerne, der giver os disse dejlige nødder. Piemonte er nemlig verdens kendte for sine velsmagende, økologiske hasselnødder. Som de ville sige i Italien: Salute per le nocciole!
HØST:
Hasselplanten kan både findes som buske og træer, derfor varierer højden på planten fra blot 3 meter og helt op til 36 meter. På hasselplanten vokser nødderne i små grupper, hvor der kan være op til 5 hasselnødder i én gruppe, kun adskilt af en slags naturlig indpakning af små, grønne blade. Når bladene falder af træerne og efteråret melder sin ankomst, begynder nødderne at være modne og falder selv til jorden. Det største udbytte af nødder får man, når træet har nået 12 års alderen. Herefter kan hasselplanten give 14 kg nødder om året. Efter nødderne er blevet indsamlet fra jorden, blive hasselnødderne tørrede, renset og skallen fjernet. Under skallen gemmer hasselnødden sig, som en lille og rund nød med en spids tip. Rundt om den lyse nød er der en mørkebrun, beskyttende hinde, som har en let bitter smag. Derfor fjernes hinden ofte inden nødden spises. Der bliver høstet 900.000 tons hasselnødder årligt i verden, hvoraf størstedelen stammer fra Tyrkiet.
VIDSTE DU, AT..?
- Omkring 25 procent af alle hasselnødder i verden havner i en bøtte Nutella?
- Nutella blev opfundet af en italiensk bager ved navn Pietro Ferrero i 1940’erne, som ønskede at fremstille en billigere udgave af chokolade, fordi chokolade var en sjældenhed under Anden Verdenskrig? Her kommer hasselnødderne ind i billedet, for Ferrero fandt på at blande hasselnødder med en smule kakao – og hassel la vista, den første Nutella var lavet!
- Hasselbusken er meget alminde vildtvoksende i Danmark, og har fra langt tilbage i tiden været plantet i de danske haver?
- Det er Tyrkiet som høster flest hasselnødder årligt. Deraf kaldes den også af mange ‘den Tyrkiets Nød’.
- Hasselnødderne har været en vigtig del af mange forskellige kulturer? Eksempelvis tillagde kelterne nødden særlige egenskaber, og de mente at hasselnødden havde særlig betydning for visdom og inspiration. I det gamle Rom var det derimod en skik at donere hasselplanter som et tegn på glæde, mens planten i Frankrig blev givet ved bryllupper for at symbolisere frugtbarhed.
BRUG:
Vores økologiske hasselnødder har en dejlig smag, der gør det oplagt at spise nødden som en sprød snack. Vi får faktisk tit at vide, at vores ristede hasselnødder både smager og dufter af nutella og jul! Du kan også bruge nødderne til at lave din egen hjemmelavede hasselnøddecreme eller nougat. Desuden er vores økologiske hasselnødder udsøgt i müesli eller i bagværk.
OPBEVARING:
For at bibeholde den gode og friske smag i mandlerne længst muligt, anbefaler vi at opbevare dem i en lufttæt beholder efter åbning, helst ved temperatur mellem 4 og 12 grader. Vi opbevarer dem på køl ved 10 grader.
Læs mindre