×
Lækkerier i indbakken

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her, så sender vi dig tilbud og gode historier om nødderne.


Kvalitet: Valencia

Indhold: 100% Økologiske Mandler

Oprindelsesland: Spanien

Bedst før: August 2021

Mandler – 500 g

 Spanske økologiske mandler af den store og lækre Valencia-sort, med masser af smag og af højeste kvalitet

 

105,00 kr

-
+

Næringsindhold pr 100g

Energi

2558kJ/611kcal

Fedt

50,6g

Heraf mættede

3,8g

Kulhydrat

16,9g

heraf sukkerarter

4,9g

Kostfibre

10,4g

Protein

21,9g

Salt

0g

Valencia mandler

OPRINDELSE:

Mandeltræet er et af verdens ældste dyrkede afgrøder. Omend mandlen er ganske lille, er den en af de mest lovpriste og anerkendte afgrøder. Den lille stenfrugt nævnes flere gange i Biblen, blandt andet i Mosebogen, som en særegen delikatesse. Det siges, at mandeltræet oprindeligt stammer fra det sydvestlige Asien, hvor mandlen blev en vigtig handelsvare på Silkeruten fra Asien til Mellemøsten. Herfra spredtes mandlen til Europa og Amerika. Mandeltræet elsker varme og tørre somre, derfor findes mandler fra Europa primært i Italien og Spanien. De økologiske mandler, som befinder sig i Nøddebazarens sortiment af nødder, stammer alle fra regionen Valencia i Spanien, heraf navnet Valencia mandler. Valencia mandler er kendt for at være store og flotte, havende masser af smag og værende af den højeste kvalitet. Dét er da en nød, der vil noget!

VIDSTE DU, AT…?

  • Mandlen faktisk er et frø?
  • Mandlen er i familie med fersken, blomme, kirsebær og abrikos? Det der kaldes prunus-familien. Dette kendetegnes ved, at nødden – eller rettere frøet – er den “sten”, der findes inde i mandeltræets stenfrugt.
  • Når mandlen modner, hvilket sker i juli, tørrer frugten, hvorefter den åbner sig og frigiver mandlen indeni?
  • Mandeltræet stammer fra Asien?
  • Mandeltræet blomstrer i de smukkeste lyserøde farver i foråret? Dette et syn lig, når kirsebærtræerne står i fuldt flor.
  • Der både fås søde og bitre mandler? Det er typisk de søde mandler, som anvendes i madlavning. Dette både til sødt og salte køkken, lavet til mel i bagværk eller som masse i konfekt.
  • Grunden til at nogle mandler er bitre, er fordi de indeholder små mængder af stoffet amygdalin? Ved tilsætning af vand, eksempelvis vores spyt, sker der en spaltning, hvorved der dannes blåsyre. De små mængder blåsyre, som de bitre mandler indeholder, er ikke sundhedsskadelige, men de giver en mindre behagelig smag. Det er desværre ikke til at undgå de bitre mandler, men heldigvis forekommer de ikke så ofte.

HØST:

Den lille mandel kommer lige så fra et lille træ, som bliver små 4-10 meter højt. Du kan kende træet på, at deres nye, friske kviste er helt grønne. Efterhånden som de udsættes for solens stråler, bliver de mere lilla i farven. I kvistenes andet år skifter de igen farve og bliver grå. Om foråret blomstrer mandeltræet med beundringsværdige hvide og rosa blomster, hvor fra dets frugter vokser frem. Inde i frugten ligger mandlen, som frugtens sten, omgivet af en beskyttende skal. Derfor er mandlen en stenfrugt og ikke en nød. 7-8 måneder efter blomstringen modnes frugten, hvor den fra varmen af åbnes. Ved at ryster træerne falder mandlerne falder ned på jorden, hvor de får lov til at ligge og tørre. Efter noget tid bliver mandlerne samlet op, renset, pakket og kvalitetstjekket. Ét mandeltræ afgiver cirka 10 kg mandler per høst, og der bliver hvert år høstet cirka 3 mio. tons på verdensplan.

BRUG:

Grundet Valencia mandlernes flotte udseende er de helt perfekte at bruge som dekorationer på kager. Den søde smag gør også nødderne til en ideel snack. Du kan også bruge dem i en hjemmelavede marcipan. Til morgenmaden kan du bruge mandlerne som topping eller i din favorit granola. Desuden kan du med de økologiske mandler lave velsmagende nøddesmør, som du kan smøre på brød eller bruge i dine smoothies. For mere inspiration til, hvordan du kan bruge og tilberede mandlen, er du velkommen til at besøge vores opskriftkartotek eller Instagram.

OPBEVARING:

For at bibeholde den gode og friske smag i mandlerne længst muligt, anbefaler vi at opbevare dem i en lufttæt beholder efter åbning, helst ved temperatur mellem 4 og 12 grader. Vi opbevarer dem på køl ved 10 grader.

Kvalitetsnødder i særklasse

Jordnødder - 1 Kg

80,00 kr

Køb

Cashew W180 - 140 g

43,00 kr

Køb

Hassel - 130 g

52,00 kr

Køb

Valnødder - 100 g

29,00 kr

Køb

Pekan - 120 g

51,00 kr

Køb

Paranødder - 140 g

34,00 kr

Køb

Macadamia - 150 g

79,00 kr

Køb

Tilbud

Dadler - 150 g

23,00 kr

Køb

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Modtag nyheder om tilbud lige i indbakken