af Stefan Hybschmann | mandag januar 27, 2020

GUIDE: Gør en grønnere hverdag til en del af dit nytårsforsæt


3 simple tips til en grønnere hverdag!

Drømmer du også om en grønnere hverdag? En hverdag, hvor du gør dét ekstra for at bidrage til, at verden bliver dét grønnere? Arbejdet med bæredygtighed er ikke alene dit, mit eller din nabos ansvar – det er et fælles ansvar. Bæredygtighed bliver optimeret, når hver vores mange små skridt bindes sammen til en større helhed. Jeg guider her til, hvordan du kan tage 3 skridt i en grønnere retning allerede i dag. Jeg anbefaler at starte med fx ét nyt tiltag, derefter et til, derefter et til. Det siges, at mange bække små gør en stor å – så måske det blot er én af disse tiltag, der kan få dig i gang med en (mere) bæredygtig hverdag.

Medbring din egen to go-kop

En slentretur gennem Københavns gader eller ad Søerne kalder på en to go-kaffe. Hvem elsker ikk’ sådan en friskbrygget kaffe på vejen? Dog er naturen og miljøet mindre glade for den; mange kaffekopper kommer nemlig med plastiklåg, samtidigt med, at vi bidrager til en uhyre stor mængde skrald. Kan dette gøres mere miljøvenligt? Det bliver et stort ja herfra! Markedet bugner efterhånden med flotte og klimavenlige to go-kopper og -flasker, som du kan bruge igen og igen. Se bare denne fra Huskee: https://huskee.co/. Ellers kan du få ekstra green credits ved simpelthen at omdanne dit syltetøjsglas til en kop. Hvordan? Når du har brugt den sidste sjat syltetøj (eller andet i glas), overhæld da glas inde og ude med kogende vand, fjern etiket og tadar! – et stk. klimavenligt, dobbelt op på-genbrugs to go-kop. Tag evt. en holder fra din lokale kaffespørg næste gang, som du kan genbruge – så slipper du for at brænde fingrene.

Drop posen – brug nettet

Du står i køen til Netto, hvor du begynder at lægge alle dine varer op på båndet. Tidligere ville du måske per automatik gribe ud efter en plastikpose til at bringe dine indkøb hjem i. Men nej – ikke denne gang. For du er nemlig begyndt at medbringe dit eget indkøbsnet. Foruden, at det er de færreste det klæder at bære en skriggul eller rød plastikpose under armen, så vil naturen sende dig endeløse mængder af taknemmelig for, at du dropper posen. Plastik ender typisk som nærmest ikke-nedbrydeligt affald i naturen, samtidigt med, at udleder mikroplast, som optages i fødekæden og ender i vores drikkevand. Statistikken viser, at europæerne i 2015 brugte intet mindre 100 milliarder plastikposer om året. Det svarer til 200 poser i gennemsnit per person årligt. Tip nr. 2 lyder derfor: Medbring din egen stofpose eller genbrug plastikposen fra dit sidste køb indtil, at den er helt færdig, hvorefter du kan overveje at præge såvel naturen – som dig selv – med en finere af slagsen. Som eksempel har Nøddebazaren de fineste 100% bomuldsposer på shoppen, som du kan finde lige her

Byt til nyt

Kender du følelsen af, at du bare ikke har noget at tage på? Dit klædeskab ligner mest af alt en kombination mellem opvredne, gamle karklude og en teenagers omskiftelige identitetskriseforsøg på at se cool ud? Inden du farer mod den nærmeste butik eller straks hastetaster dig ind på din favoritshop på nettet går, så stop lige op og overvej følgende: Mon mine venner eller veninder har noget, de vil af med, som jeg kan bytte med? Havde min bedste veninde ikk’ en ret sej maxikjole på ved sidste fest? Hvad er der blevet af den? Eller kan jeg mon aflevere nogle af mine – måske de knap så nedslidte – karkludskjoler til den nærmeste genbrug?

Jeg har selv haft stor glæde af at arrangere bytte-hygge-dage med veninderne. Vi mødes, hygger og bytter. Det koster kun en sjat god humør, en omgang armkræfter afhængigt af mængden af tøj, du medbringer, samt din tid. Som bonus kan du jo sætte de penge til side, som du ville have brugt på nyt, og se, hvordan det, bogstavelig talt, betaler sig.

Ellers kan genbrugsbutikker virkelig være små skattekamre af flotte ting til en billig penge. Jeg plejer at køre et princip, hvor hvis jeg køber nyt, så medbringer jeg også noget. Yt lig med nyt. Dermed sikrer jeg ligeså, at jeg ikke overforbruger og måske på sigt smider ud, fordi jeg simpelthen har too much to handle.

Den evige forhindring for menneskeligt fremskridt er vanen

Som John Stuart Mill så klogt og ligetil formulerer kan der sommetider synes langt mellem den gode intention og til, at den bliver en realitet. Det kan kræve sit at blive en ægte grøn hverdagskriger. Vil du gerne have flere værktøjer og måder at blive dét grønnere og få opbygget nogle solide og bæredygtige bæredygtige (ja, dobbelt op) vaner? I så fald kan jeg på det varmeste anbefale Sustain Dailys Bevidstboks. Foruden at være ovenud smuk bare at have liggende, har den et indhold, der virkelig hjælper med at skærpe din bæredygtige bevidsthed til at opnå holdbare grønne vaner. Den tager udgangspunkt i din hverdag, hvor den hjælper dig til at identificere og reflektere over dine værdier, og gør det muligt for dig at tracke dine bæredygtige vaner skridt for skridt. Du finder den lige her: https://sustaindaily.dk/vare/bevidsthedsboks/

Forhåbentligt har bare én af ovenstående tips inspireret dig til enten at droppe to go-koppen (ikke kaffen, bevares), investere i et indkøbsnet og spare ressourcer (såvel dine som naturens) på ubrugeligt plastik eller samle veninder, venner og familie til en hyggelig byttestund. Fordi et lille skridt for mennesket kan være et kæmpe spring for menneskeheden. Happy greening!

Carina Brix
Forretnings- og contentudvikler