af napstad | tirsdag november 21, 2017

Hasselnødder fra Piemonte


Italiensk forkælelse –
 De hasselnødder, som du køber i Nøddebazaren, stammer alle fra Piemonte området i Norditalien. Det var dog lidt af et tilfælde, at vi valgte at have netop Piemonte hasselnødder i vores sortiment.

Høje bjerge, grønne bakker og dale og smukke søer, imellem bakkerne og dalene kan der ses vinranker, hasselnøddebuske, små hyggelige landsbyer og gamle middelalderslotte. Det er denne scene, der bedst beskriver landskabet i Piemonte. Området ligger i læ tæt mod Alperne, Piemonte betyder faktisk også ”ved foden af bjergene”.

Udsigt over Piemonte området på en lun sommerdag

Udsigt over Piemonte området på en lun sommerdag

Vinlus & snarrådige bønder

Piemonte har særligt gjort sig bemærket ved at producere nogle meget delikate vine. Mange gastronomer betegner Piemontes køkken som Italiens bedste, og her dyrkes Barolo’en og Barbaresco’en på utallige af vinslotte og vingårde i regionen.
Desværre er vinstokke ret modtagelige overfor skadedyr, og da mange af områdets vinranker blev hårdt angrebet af vinlus og gråskimmel i 1879 og 1881, var det en katastrofe for området. Det var derfor en nødvendighed for områdets bønder at lede efter andre muligheder, der var mere modstandsdygtig overfor skadedyrsangreb.
Områdets snarrådige bønder fandt på ideen med at plante hasselbuske som et alternativ og supplement til de truede vinranker. På det tidspunkt var der en voksende efterspørgsel efter nødder i chokoladeindustrien. Bønderne opdagede hurtigt, at hasselnødderne var meget mere modstandsdygtige overfor skadedyr og sygdom og gav et mere stabilt afkast end vinen. Derved blev grundlaget lagt for en af de mest velsmagende hasselnødder i verden. I Italien går Piemonte hasselnødden under navnet ”tonda gentile trilobata”, der frit oversat betyder den blide tredeling. Navnet hentyder til den smagsoplevelse, du får, når du spiser hasselnødden.

 

Rundvisning i en italiensk hasselnøddeplantage

Rundvisning i en italiensk hasselnøddeplantage

Ved et tilfælde

Det var dog ved et tilfælde, at det netop var hasselnødder fra Piemonte, som Nøddebazaren valgte at føre. Det hele startede med en henvendelse fra en af vores kunder. Bent Philip fra Gladsaxe undrede sig over, at det ikke var muligt at købe de lækre hasselnødder fra Piemonte hos Nøddebazaren.
Bent Philip havde været på ferie i området, hvor han havde smagt de ristede hasselnødder og ønskede at købe nødderne, efter han vendte hjem til Danmark, men han kunne ikke finde dem nogle steder. Bent Philip tog en snak med os her i Nøddebazaren. Her fortalte han levende om sit ferieophold, det flotte område, den lækre mad og det søde ægtepar Paulo og Chiara, som drev et lille vandrehjem, hvor han havde boet.
Efter snakken med Bent Philip besluttede Mads – idémanden bag Nøddebazaren – at besøge Piemonte regionen for ved selvsyn at undersøge og smage, om der var noget om snakken; at hasselnødderne fra Piemonte var noget helt særligt.

Den lokale forbindelse

Nøddebazaren tog kontakt til ægteparret Paulo og Chiara for at høre, om det var muligt at komme på besøg for at smage og opleve den flotte region og bo på deres vandrehjem. Det kunne heldigvis lade sig gøre. Fra vandhjemmet gik Mads den ene tur efter den anden ud til forskellige lokale producenter og leverandører. Formålet med turene var både at smage de dejlige nødder, men også at afdække mulighederne for at indgå et samarbejde mellem de lokale og Nøddebazaren.
Paulo og Chiara var meget behjælpelig med at sætte os i forbindelse med en lokal leverandør, som både var god og pålidelig. Endvidere boede leverandøren kun et stenkast fra vandrehjemmet. Her blev en aftale indgået.

Værtsparret Paulo og Chiaras

Værtsparret Paulo og Chiaras

Piemonte hasselnødder hos Nøddebazaren

Hjemvendt efter en vellykket tur, kunne vi præsentere Piemonte hasselnøderne i vores sortiment. De viste sig hurtigt at blive et af vores mest populære produkter. Hasselnødderne kan fås både ubehandlede såvel som ristede. De ristede hasselnødder er en traditionel, norditaliensk delikatesse, der igennem ristningen fremhæver smagen i hasselnødden.
Piemonete er virkeligt en perle: et flot og smukt område, en lækker madkultur og gode italienske vine. Det er et besøg værd. Du kan læse mere om Paulo og Chiaras vandrehjem her: www.cascinasanteufemia.it
Vi takker Bent Philip for at vise os vejen til Piemonte!