Kend din mandel!

En mandel er ikke bare en mandel. Der er store, der er små. Der er søde, der er bitre. Der er sprøde, der er bløde. Vi har dedikeret en hel artikel blot til denne nød, der faktisk slet ikke er en nød i botanisk forstand. Mere om det nedenfor.

Lidt om mandlen og dets træ

Hvis du skulle støde på et fint og meget smukt træ på cirka 2-4 meter blomstrende i bløde hvide og lyserøde nuancer og dekorative, elliptiske blade, er du højst sandsynligt stødt på mandeltræet, der er en sikker forårsbebuder. Selvom du faktisk kan finde og endda selv dyrke mandeltræer i danske haver, finder du især disse prægtige træer ved middelhavet, i Spanien, Italien, Marokko, Tyrkiet og Californien. Sidst på sommeren, i september og oktober, vil der kunne høstes lækre, friske mandler.

Her kommer vi til det, der overrasker mange: Mandlerne, der høstes, er faktisk slet ikke nødder. De er derimod stenfrugter i familie med bl.a. ferskner og blommer. Du kan nærmest se, hvordan fx stenen fra en blomme ligner mandlen. Mandelfrugtkødet er ikke det mest spændende at spise med det, da det er nærmest gråligt grønt i farven og en smule læderagtigt i konsistensen. Vi spiser derfor oftest kernen; mandlen.

Er du til sød eller bitter?

Som sagt er der mange slags mandler. Faktisk findes der 30 forskellige varianter af mandler. Overordnet findes der to typer af mandler, hhv. søde og bitre. Søde mandler, på latin prunus dulcis, kan du spise friskplukket fra træet. Derimod er de bitre mandler knap så spisevenlige. Med en varmebehandling af en art får de dog en sødere og mindre bitter smag.

Dét, der adskiller de søde mandler fra de bitre af slagsen er, at de ikke indeholder bitterstoffer, glykosidet amygdalin. Fraværet af stoffer gør dem mildere og nærmest mælkeagtige i smagen. Oprindeligt er de søde mandler en krydsning mellem ferskner og (bitre) mandler, hvorfor de også kaldes for ferskenmandler. Omvendt gør det store indhold af bitterstoffer i andre slags mandler, at de kræver en varmebehandling.

Det er ikke uden grund, at der produceres ca. 1,7 millioner tons mandler årligt. De er anvendelige i mange retter, desserter og en populær snack. Det har de været ganske længe – faktisk nævnes mandler i 4. mosebog.

Vores valencia-mandler er virkelig populære! Vi sælger dem både, som de er – søde og mælkeagtige i smagen – eller i en letsaltet version, der på fineste vis kombinerer sødt og salt.

Vi håber, at du har fået et lidt større indblik i mandlen efter denne læsning. En mandel er nemlig ikke bare en mandel – den kan bruges til virkelig mange ting og smager fantastisk i både det salte og søde køkken. Tjek vores opskrifter allerede i dag for mere inspiration!

Min kurv

Der er ingen produkter i din kurv.