af Stefan Hybschmann | torsdag maj 2, 2019

GUIDE: Kend kvaliteten på dine nødder

Hvordan kan du vide, om de nødder, du har modtaget nu også er af højeste kvalitet? Du kan komme overraskende langt ved blot at anvende dine sanser. Vi guider her til, hvordan du kan sikre, at dine nødder er top nuts!

Generelt gælder det, at kvalitetskriterier for nødder deres udseende (størrelse, farve og form), duft/lugt og smag samt tekstur. Et yderligere vigtigt kvalitetskriterium er grad af defekter, såsom andelen af ødelagte eller knækkede nødder. Du kan derfor meget let enten se, dufte, smage eller mærke, hvorvidt nødder er gode eller ej.

Se dine nødder efter i sømmene

Er dine nødder store? For nødder gælder det, at størrelse er liggørelse. Større nødder er typisk med større smag, friskere og med godt knasende ydre. Dette er dog mere en tommelfingerregel end den eviggyldige sandhed. Fx er nogle mandler meget små, men utroligt velsmagende.

Hvordan ser det ud med sorteringen? Hvor mange af nødderne i posen er intakte? Hvor mange er knækkede? Sortering er et punkt, hvor du som nøddebruger virkelig kan skille kvalitet fra discount. Sortering betyder, hvor mange procentdele af det samlede produkt, der er knækkede. Vi stiler efter, at vores nødder har en fordeling på 80/20 som minimum.

Smag dig frem

Smager dine nødder harsk? Smager de friskt? En god måde at smagsteste dine nødder er ved at notere, hvilken bismag de har. Efterlader de en frisk fornemmelse i munden, eller nærmere en tør fornemmelse? Nødder bør som udgangspunkt smage friskt – og ikke harskt. Dog er visse nødder, såsom hasselnødder, valnødder og visse mandler, en smule mere bitre i smagen.

Duft og aroma

Ahhhh, duften af en nyåbnet pose nødder er fortrinlig. Eller – det bør den være. Når du åbner posen, bør de dufte af, ja, nødder. Dette kan sommetider have en form for jordagtig duft også. Fx har paranødder en form for jordagtig duft.

Tjek for dyr

Det er ikke kun os, der er vilde med økologi – det er andre former for dyr også. Tjek derfor altid, om der er tegn på larver, orm eller spind, da det kan betyde, at andre også gerne vil have en bid af dine lækre nødder.

Nu kan du være din egen Sherlock Nuts og sørge for, at dine nødder altid er, hvad de bør være: af højeste kvalitet. God fornøjelse!