Nøttig viden: Får du (grønne) proteiner nok?

Flere og flere lever vegansk, hvor proteiner derfor fås fra andre kilder end animalske. Men hvordan får du proteiner nok som veganer eller tilhænger af grønnere livsstil? Hvis du ikke ønsker at spise dem via æg, kød, mælk, hvor kan du så få dem fra? Charlotte Dunk Ullmann har skrevet et indlæg her, hvor hun protein-guider dig på den grønne måde. Al hendes nøttige viden kan du få lige her, samt link til mere nøttig viden sidst i artiklen.

__________________________________________________________________________________________

Bliver du mæt? Får du proteiner nok? Hvad spiser du så for at holde muskler ved lige?

En plantebaseret livsstil er intet problem i dag. Det havde nok været lidt anderledes at leve plantebaseret for 50 år siden, men plantebaserede mælketyper som rismælk, havremælk, soyamælk, mandelmælk, cashewmælk, hasselnøddemælk og ærtemælk findes i helt almindelige supermarkeder og er lette at lave selv. Ligeledes findes erstatninger for ost, kød og æg. Der kommer hele tiden nye og bedre produkter på markedet grundet den stigende efterspørgsel.

Spørgsmålet om proteiner hører jeg oftest, da der eksisterer en generel misforståelse omkring, hvor proteiner bør komme fra samt hvor meget, der bør indtages. Hvad tænker du på, når du hører ordet “protein”? Garanteret ikke spinat og kål selvom, at disse planter har dobbelt så meget protein per kalorie som et stykke magert oksekød. De fleste tænker automatisk på kød, mælkeprodukter og æg. Kærlighedsaffæren med proteiner har eksisteret længe og ordet i sig selv giver hints til hvorfor. Ordets græske rod, proteios, betyder “af største vigtighed” (Campbell, 2013).

Personer på en plantebaseret kost lider bestemt ingen protein-nød. Tværtimod er det nemt at få proteiner nok, hvis kosten er varieret.

Proteiner i en plantebaseret kost findes bl.a. i:

1. Nødder

2. Kerner

3. Frø (chia, hørfrø, basilikumfrø, sesam. Alle fiberrige og fantastiske for fordøjelsen)

4. Spinat

5. Kål (alle typer)

6. Broccoli

7. Frugt

8. Salat

9. Bønner

10. Linser

11. Tofu/edemame

12. Ærter og bælgfrugter

13. Gærflager (fantastisk alternativ til parmesanost)

14. Quinoa (er glutenfri)

15. Hirse (er glutenfri)

16. Spirulina

17. Chlorella

18. (græs)

Forherligelsen af proteiner har skabt en opfattelse af, at jo flere vi spiser, jo bedre. Men vores proteinbehov er egentlig ikke ret højt og afhænger af bl.a. køn, vægt og aktivitetsniveau. En god tommelfingerregel er: 0,8 gram protein per kg. du vejer, så er et gennemsnitligt menneskes proteinindtag dækket (Snyder, 2011)

Grønne proteiner har en kortere tilberedningstid og derfor bevares flere næringsstoffer under madlavning, og der er flere gode grunde til at vælge plantebaserede proteinkilder. Ved fordøjelsen af animalske proteiner efterlades store mængder syrebaserede rester i vores kroppe og kan skabe overvækst af uvenlige bakterier i vores tarme, hvilket forværres af indtag i alt for store mængder (Snyder, 2011). Men prøv selv at udskifte de animalske proteiner, og mærk forskellen.

Link til indlæg på bloggen: https://thewalnut.dk/2017/09/24/seasons-change/

Hvad er din holdning til grønne proteiner? 

__________________________________________________________________________________________

Litteratur:

Campbell, 2013: WHOLE – Rethinking the Science of Nutrition. United States of America.

Snyder, 2011: Kimberly Snyder – The Beauty Detox Solution. Harlequin. United States of America.