Nøttig viden: Inspiration til at finde din ideelle kost, der er sund for både dig og planeten

Hvad er den ideelle kost for dig? Kan vi hver især sammensætte en kost, der er sund for os og for planeten? Det kan være svært at finde info om den slags, når det kommer til kost. Charlotte Dunk Ullmann vil her give hendes nøttige viden og erfaring om emnet. Denne artikel er en af flere af hendes. Nederst på siden finder du link til hendes øvrige spændende artikler!

Der er mange måder at leve på, og der er mange fortolkninger af, hvad det vil sige at leve sundt. Heldigvis handler det for flere og flere ikke blot om at forsøge at leve sundt, men også bæredygtigt. Personligt fylder både sundhed og bæredygtighed meget i mit liv, og især når det gælder kost.

Men findes den ideelle kost, der både er sund for mig og sund for planeten? Svaret vil nok for mange afhænge af, hvor inspiration og svar søges. Selv lever jeg plantebaseret og søger mine svar på ovenstående i videnskaben: ”The ideal human diet looks like this: Consume plant-based foods in forms as close to their natural state as possible (“whole” foods). Eat a variety of vegetables, fruits, raw nuts and seeds, beans and legumes, and whole grains. Avoid heavily processed foods and animal products. Stay away from added salt, oil and sugars. Aim to get 80 percent of your calories from carbohydrates, 10 percent from fat and 10 percent from protein.” (Campbell, 2013).

Min egen tommelfingerregel er: ”jo kortere varedeklaration, jo bedre”. Denne regel er let at følge, når kosten er baseret på naturlige ingredienser.

Nedenstående er fundamentet i min kost:

1. frugt

2. grøntsager

3. fuldkornsprodukter

4. bælgfrugter

5. nødder

6. frø

7. kerner

For mig er nøglen at basere min kost på plantefødevarer, så tæt på deres naturlige form som muligt. Og jeg nyder i stor stil at lave mad fra bunden af gode, økologiske råvarer, så jeg ved præcis, hvad maden indeholder. For det er værd at bemærke at forarbejdede fødevarer, veganske som animalske, oftest indeholder tilsætningsstoffer og en hel del salt, sukker og olie (Felding & Sommer, 2019; Campbell, 2013).

Jeg vil varmt anbefale denne dokumentar på Netflix, der belyser emnet ift. hvor vigtig jorden er for de fødevarer vi dyrker i den og for vores alles sundhed: ”Kiss the Ground”. Læs om filmen her: https://kissthegroundmovie.com/.

Find Charlottes egen blog lige her. Læs i øvrigt en af hendes andre artikler lige her om kosttilskudsjunglen.

___________________________________________________________________________________________

Litteratur:

Campbell, 2013: WHOLE – Rethinking the Science of Nutrition. United States of America.

Felding & Sommer, 2019: Grønne Spirer – Alt om vegansk ernæring til børn. FADL’s Forlag. København.