Chili con varme er en rigtig lækker efterårs- og vinterret, som bare gør, at man kommer lidt varmere igennem de mørke måneder 🙂 den er selvfølgelig inspireret af den klassiske chili con carne, men da jeg skulle lave retten blev min telefon ved med at ændre ordet “carne” til varme – så i stedet for chili sin carne blev det til chili con varme. Herligt 😀

Det er en mexicansk gryderet fyldt med lækre krydderier og bønner, og derfor egner den sig rigtig godt til den plantebaserede kost, eller hvis den blot står på én kødfri dag om ugen. Den mætter, smager skønt og kan laves i store portioner til få penge.

Faktisk egner denne ret sig virkelig godt til at blive frosset ned, så aftensmaden bare skal tøs op og varmes på ekstra travle hverdage 🙂

Denne opskrift er selvfølgelig vejledende, og du kan sagtens tilføje andre grøntsager, eller hvad køleskabet nu måtte gemme på.

Opskrift til ca. 4 personer

Ingredienser

  • 2 dåser flåede tomater
  • 1 dåse majs
  • 1 dåse kidneybønner
  • 1 dåse kikærter
  • 6 stilke bladselleri
  • 2 røde peberfrugter
  • 1-2 friske chilier
  • 4 fed hvidløg
  • 5 cm revet ingefær
  • 2 løg
  • 2 spsk balsamico eddike
  • 1 spsk stødt spidskommen
  • 1 tsk kanel
  • 1 tsk koriander
  • Olie til stegning
  • Salt
  • Peber

Tilbehør:

  • Speltkerner (alternativt kan man også sagtens bruge almindelige ris)
  • Frisk hvidkål
  • Soya yoghurt
  • Ristede hasselnødder (kan købes her)

 

Fremgangsmåde

  1. Først forberedes grøntsagerne: Løg, hvidløg og chili hakkes fint, og ingefær rives på et rivejern. Bladselleri og rød peber hakkes groft, så de stadig vil give lidt sprødhed og bid til retten. Sæt alle grøntsagerne til side.
  2. Spidskommen, kanel og koriander varmes ved middelvarme i en gryde UDEN fedtstof. Husk at røre med en træ spatel hele tiden, så krydderierne ikke brænder på. På denne måde får du mere smag fra krydderierne, når de får samme temperatur indvendigt og udvendigt (det kaldes at brænde krydderierne af).
  3. Når der kommer en dejlig duft af krydderierne fra gryden, tilsættes da olie.
  4. Når olien er varm tilføjes løg, hvidløg, chili og ingefær, og det hele røres godt sammen. Steg i ca. 2 minutter.
  5. Derefter tilføjes majs, kidneybønner og kikærter, og der skrues lidt op for varmen. Rør hele tiden i blandingen indtil alle bønnerne også er blevet varmet godt igennem (ca 5 minutter).
  6. Tilføj nu balsamico eddike og flåede tomater og lad retten simre i 30 minutter eller mere (retten må meget gerne stå i mere end en time for at få en masse smag fra krydderierne).
  7. 10 minutter inden servering tilføjes rød peber og bladselleri for at undgå, at de bliver kogt helt ud.
  8. Smag til med salt og peber
  9. OBS: hvis du spiser brune ris til retten, så husk at de brune ris også skal koges i god tid – de skal nemlig koges i ca. 30 minutter 😉

Velbekomme!