Har du nogensinde lavet dine egne påskeæg? Hvis ikke er det bare med at komme i gang! Det er virkelig nemt og resultatet er en omgang vanvittigt lækre påskeæg, hvor du helt og aldeles selv kan bestemme størrelsen på dem.

Med denne opskrift kan du ikke blot prale af at have lavet hjemmerullede påskeæg – du kan tilmed sige, “jeg har helt selv lavet både marcipanen og nougaten!”.  3-i-1-påskeægsopskrift – værsgo’!

*Opskriften kan laves med eller uden tilsat sukker.

_____________________________________________________

Ved du, hvorfor vi spiser påskeæg? Altså, ud over det faktum, at de smager vanvittigt godt, hedder traditionen sig, at påskeæg stammer fra den tid, hvor vi op til påske fastede. Når fasten sluttede, måtte der blandt andet spises flotte pyntede æg. Heraf: påskeæg. Om æggene var af chokolade, marcipan og nougat melder historien intet op, men uanset er dét at spise påskeæg vel en måde at holde traditionen ved lige.

Der er dog to ting der, i min optik, kan gøre dine påskeæg dét bedre. Det vedrører:

1) at have den helt rigtige fordeling mellem nougat, marcipan og chokolade (indrømmet: jeg har ofte kigget dybt ned i mine æg og tænkt, om den lille sjat nougat virkelig var dét.)

2) at du laver dem fra bunden, dels fordi mad fra bunden er og bliver lækkert, dels fordi, at du helt og aldeles selv kan bestemme fordelingen (nå, dér var du, nougat!). Plus, at det virkelig er hyggeligt at lave enten selv, med sin roomie, veninde, kæreste eller børn.

Jeg giver dig her 3 opskrifter i én. Først en på marcipan, dernæst nougat og sidst men ikke mindst opskriften på påskeæg med det hele. Marcipanen og nougat er inspireret af Jonna Boe, der gæstebloggede hos Nøddebazaren i december med en masse af hendes lækre opskrifter.

Alle opskrifterne er uden raffineret sukker og deraf naturligt sødet med dadler i stedet. Bare rolig – hvis du gerne vil have dem med sukker i, så er der råd for det.

_____________________________________________

Hjemmelavet marcipan

Marcipan kan bruges til et utal af ting. Det herlige ved at lave din marcipan selv er især, at den får en mere intens smag af mandler. Du vælger selv, om du vil smutte dine mandler inden. Smuttede mandler giver en lysere marcipan, hvorimod hvis du bruger med skal, får marcipanen en mere brunlige nuancer. En smagssag.

Ingredienser:
– 300 g mandler (smuttede)
– 7 dadler
– 4 spsk kogende vand

1) Kog vandet og læg dadlerne deri i 5-10 min. til de er mere bløde i det.

2) Hæld daddelmassen i en blender sammen med mandlerne og kør det til en samlet sammen. Ælt det til en stor kugle og sæt på køl.

Tips:

  • Hvis du gerne vil have en mere hvid og klar marcipan, bør du smutte dine mandler inden. Jeg valgte at beholde skallen på af næringsmæssige og smagsmæssige årsager. Din marcipan kan dog blive en smule sødere af, at du smutter dem, da der sidder en mindre del af bitterstoffer i mandelhinden.
  • Hvis du ikke har en blender, kan du sagtens køre dine mandler i en kaffekværn eller deslige og bruge en stavblender og alternativt lade dine dadler ligge i blød i længere tid, så du kan mose dem med en gaffel.
  • Marcipan kan bruges til et hav af ting og holder sig fint på frys, hvorfor du kan lave dobbeltportion – så er der lige til at tage op til næste bageprojekt.
  • Som lovet: Hvis du gerne vil lave dem med “rigtig” sukker, så koger du blot 65 g sukker sammen med 1 dl vand til en sukkerlage. Når lagen er afkølet blendes det sammen med mandlerne.

_____________________________________________________

Hjemmelavet nougat

Advarsel: Så snart, at du har prøvet hjemmelavet nougat, kan der muligvis ske det, at du aldrig gider købe igen, for det smager intet mindre end himmelsk! Jeg er helt vild med hjemmelavet nougat lavet på ristede hasselnødder. Plus, at de ristede hasselnødder smager som små nutellahapsere i sig selv.

Ingredienser:
– 150 (ristede) hasselnødder
– 125 g god mørk chokolade (vælg %’er efter, hvor sød/bitter du kan lide det. Jeg valgte 70%)
– 40 g kokosolie (smagsneutral)

1) Lav et vandbad klar. Herefter smelter du chokolade og kokosolie sammen til en ensartet masse.

2) Blend chokolade-kokos-blandingen sammen med hasselnødderne til den er ensartet.

3) Form til en kugle og sæt på køl. Lad dem gerne stå 30 min., inden du bruger den, da den er nemmere at arbejde med efter køl.

_____________________________________________________

Hjemmelavede påskeæg

Når det kommer til formen på dine æg, er det kun fantasien, der sætter grænser. Lav dem kuglerunde, lav dem aflange, lav dem æggeformede – du bestemmer.

Først skal vi dog forberede chokoladen, som “æggene” skal rulles i.

Ingredienser:

100 g god mørk chokolade
1 spsk kokosolie eller smør (usaltet)
Evt. 1 tsk kakao
Evt. 1 tsk honning, sukker eller andet sødemiddel, hvis du vil have mere sødme.

1) Klargør et vandbad. Smelt chokoladen, tilsæt derefter smør eller kokosolie, så den bliver mere tyk i det. Tilsæt evt. kakao, honning eller sukker.

2) Tag hhv. din marcipan og nougat ud fra køl.

3) Klargør et fad med bagepapir.

4) Form nougaterne til små kugler. Lav derefter reder af din marcipan, hvor du placerer nougaten i midten og ruller marcipanen omkring, så nougaten er i midten. Det er nemmest at forme marcipanen omkring nougaten, da nougaten smelter en tand hurtigere. Form dem derefter til den ønskede form.

4) Når du har rullet alle dine æg (eller, hvad du har valgt/ikke valgt, at de skal ligne) kan du med to gafler rulle dem i chokolademassen.

5) Sæt dine påskeæg på køl. Vent til chokoladen er størknet (/så længe du kan) og nyd! 🙂

Top dem evt. med hakkede mandler eller hasselnødder.

_____________________________________________________

Hav en ægtraordinær god påske!

De bedste hilsner,
Carina Brix (@carina_brix)
Copywriter & Consultent