Mmmm.. Hvem kunne ikke lige sætte tænderne i disse grove surdejsboller med figner og grovboller sammen med lidt peanutbutter?

At tilsætte både tørfrugter og nødder i dit bagværk kan varmt anbefales, da det både tilføjer smag og lidt ekstra tekstur at tykke på. Vores økologiske figner giver et fint modspil til den lidt syrlige smag, og paranødderne tilføjer et ekstra bid til bollerne. Man kan selvfølgelig sagtens bruge andre former for nødder og tørfrugter – kun din fantasi holder dig tilbage 🙂

Da denne opskrift er uden gær, så er den lidt ekstra tidskrævende, da surdejen rigtig skal have lov til at arbejde og udvikle sig, så den tilføjer både smag og hævning ved bagning. Dog behøver du hverken de store bageevner eller en bestemt røremaskine for at lave dem.

Opskrift til ca. 10 boller:

(Obs: tid ca. 24 timer)

Det skal du bruge:

  • 1 dl surdej (find en opskrift her)
  • 4 dl vand
  • 1/2 spsk agavesirup
  • 1,5 tsk salt
  • 100 g figner (kan købes her)
  • 60 g paranødder (kan købes her)
  • 200 g rugmel
  • 350 g ølandshvede

Sådan gør du:

  1. Surdejen blandes sammen med vand, agavesirup og salt.
  2. Tilsæt efterfølgende grovhakket figner og paranødder.
  3. Hæld nu rugmel ned til blandingen og rør godt
  4. Tilsæt derefter ølandshvede lidt af gangen og rør godt, og tilsæt evt. lidt ekstra ølandshvede.
  5. Dejen skal være lidt klistret.
  6. Lad nu din dej stå ved stuetemperatur i ca 1 time.
  7. Sæt derefter dejen på køl tildækket med husholdningsfilm i 8 timer.
  8. Mens dejen er på køl, skal du løbende tage den ud og folde den. Dette gør du ved at hive ud i dejen og folde den over hinanden ca. 4-5 gange. Hvis dejen er meget klistret kan du tilføje lidt ekstra mel.
  9. Gentag denne folde-proces gerne 3-4 gange løbende mens den er på køl (dette er nemlig i stedet for at bruge en røremaskine)
  10. Når din dej har stået på køl, og den løbende er blevet taget ud og foldet, skal den efterfølgende stå ved stuetemperatur gerne i 8 timer.
  11. Efter de 8 timer skal din ovn tændes på 250 graders varmluft. Lad en bageplade blive inde i ovnen så den er helt varm.
  12. Imens ovnen varmer op, lægger du et stykke bagepapir ud på køkkenbordet, og så former du dine boller ved at bruge to skeer som efterfølgende lægges over på bagepapiret.
  13. Når ovnen er helt varm tages den varme bageplade ud (OBS: Pas på! ) og bagepapiret med bollerne skubbes forsigtigt over på bagepladen.
  14. Placer nu bagepladen i midten af ovnen og bag bollerne i 5 minutter.
  15. Efter de 5 minutter skrues ovnen ned til 200 grader, og så skal bollerne have yderligere 8-10 minutter.
  16. Tag derefter bollerne ud og lad dem køle af.

Og så er der serveret lækre surdejsboller